Drożdżowa strucla z orzechami

Składniki
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 30 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki mleka
- duża szczypta soli
- kilka kropel olejku migdałowego
na nadzienie
- 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego (ok. 600 g)
- 1 duże kwaśne jabłko
- 100 g orzechów laskowych lub innych ulubionych
- dodatkowo cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wsyp łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do miski, dodaj trzy łyżki mąki i odstaw na 15 minut.
Przesiej mąkę z solą, dodaj cukier, olejek migdałowy, wbij jajka i wlej rozczyn. Rozpuść, ostudź i dodaj masło. Zagnieć ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z dżemem.
Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dżemu. Powstałym nadzieniem posmaruj ciasto, zostawiając suche brzegi. Delikatnie zwiń w roladę. 6. Ostrymi nożyczkami ponacinaj górę ciasta co 3 centymetry. Delikatnie odegnij nacięty pasek strucli raz w lewo, raz w prawo.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem i piecz około 45 minut.
Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Aby go przygotować, wymieszaj 3/4 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami mleka. Polej ciasto lukrem. Smacznego!
Zobacz także: