Drożdżowa tarta
Idealne ciasto z sezonowymi owocami
Składniki
na ciasto
- 20 dag mąki pszennej
- 2 dag świeżych drożdży
- 3 dag cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 dag roztopionej margaryny
- 1 jajko
na nadzienie
- 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 dag cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 dag czerwonych porzeczek
Przygotowanie
Do miski wkrusz drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru. Wlej mleko, wymieszaj. Wsyp 1-2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min. Pozostałą mąkę przesiej, dodaj jajko, pozostały cukier, roztopiony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by podwoiło swą objętość.
Do miski wlej śmietankę, dodaj jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Zmiksuj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając boki i spód. Posyp bułką tartą, wyłóż porzeczki (część odłóż) i zalej masą śmietanowo-jajeczną.Piecz 40-45 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.
32/2016 Świat i Ludzie