Drożdżowa z warzywami
Wystarczy ciasto i pyszne, świeże, sezonowe warzywa, aby przygotować niebanalną tartę na obiad lub kolację.
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 3 łyżki ciepłej wody, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj jajko, śmietanę, sól, 100 ml ciepłej wody, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło. Cebulę drobno posiekaj. Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie przełóż ją do miseczki a na patelni rozgrzej pozostały olej, włóż cukinię, duś ok. 5 min. Na koniec lekko posól.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę oraz cebulę, wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki przygotowanej formy. Na spodzie rozłóż plastry cukinii, pomidorki oraz groszek. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C.
32/2016 Świat i Ludzie