Drożdżowe buchty z owocami
Słodka domowa przekąska? Wypróbuj przepisu na wschodni deser- drożdżowe buchty z owocami.
Składniki
- 350 g mąki
- 120 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 15 g drożdży
- 80 g roztopionego masła
- 50 g cukru plus 3 łyżki
- 300 g rozmrożonych wiśni lub malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże zalej mlekiem. Wsyp łyżkę cukru i mąki, i odstaw na 10 minut.
2. Do zaczynu dodaj resztę cukru i mąki, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i 50 g roztopionego masła. Zagnieć gładkie ciasto i przełóż je do miski. Przykryj i odstaw na godzinę.
3. Ciasto podziel na części. Każdą rozpłaszcz na dłoni. Nałóż porcję owoców i uformuj małą bułeczkę.
4. Tortownicę wyłóż papierem. Buchty ułóż obok siebie i posmaruj masłem. Piecz w 180 st. C przez 35 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Zobacz także: