Reklama

Drożdżowe bułeczki

Idealne na śniadanie lub przekąskę w pracy.

Składniki na 8 sztuk: 32 dag mąki pszennej, 3 dag świeżych drożdży, 5 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 5 dag masła, 2 żółtka, 120 ml mleka, ¾ szklanki cukru pudru.

Nadzienie: dowolne owoce np. brzoskwinie, mandarynki.

Roztop masło. Drożdże wymiesza jz letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 min. Do pozostałej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, wystudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Przełóż je do miski wysypanej mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.

Ciasto podziel na 8 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Na środku ułóż 3-4 cząstki mandarynki lub połówki brzoskwiń, złóż i mocno zlep końce. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

Przykryj i odstaw na 15 min do napuszenia. Piecz 15 min w temp. 180°C. Wystudzone ciastka posyp cukrem pudrem.

6/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy