Drożdżowe bułeczki z migdałami
Przepis na domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie.
1. Podgrzewamy 100 ml mleka, do którego rozkruszamy drożdże i dodajemy 50 g cukru, odstawiamy. Rozpuszczamy 75 g masła i łączymy ze 150 ml mleka. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko z drożdżami, mleko z masłem, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
2. Zagotowujemy 400 ml mleka. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka i 50 g cukru, dodajemy do gorącego mleka, gotujemy minutę, dwie, mieszając.
3. Roztapiamy 50 g masła, studzimy. Ciasto wykładamy z miski, podsypujemy mąką i formujemy rulon, który obtaczamy w rozpuszczonym maśle. Ciasto kroimy na 10 plastrów. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plastry ciasta, w których robimy wgłębienia i wypełniamy je budyniem. Pieczemy 15 minut w 200º C. Rozpuszczamy 25 g masła i smarujemy ostudzone ciastka.
Zobacz także: