Reklama

Drożdżowe ślimaczki z makiem

W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Co dalej?

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • puszka masy makowej

Przygotowanie na następnej stronie.

Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej. Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj. 

Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość w roladę i pokrój ją w dość grube plastry. 

Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piecz ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180˚C. Dobrze wystudź i odłóż w chłodne miejsce. Możesz polać je lukrem.

Reklama

Zobacz także: 

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | pieczenie | drożdżówki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy