Drożdżowe ślimaczki z makiem
W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Co dalej?
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 5 dag cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- puszka masy makowej
Przygotowanie na następnej stronie.
Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej. Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj.
Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość w roladę i pokrój ją w dość grube plastry.
Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając niewielkie odstępy między plastrami. Piecz ślimaki w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180˚C. Dobrze wystudź i odłóż w chłodne miejsce. Możesz polać je lukrem.
Zobacz także: