Drożdżowe ślimaczki z powidłami
Idealne na drugie śniadanie
1 W miseczce wymieszaj 500 g mąki i 75 g cukru, dodaj szczyptę soli, zrób wgłębienie. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże. Wlej do przygotowanego dołeczka, wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Potem wbij jajko. Dodaj 75 g miękkiego masła. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.
2. W tym czasie marcepan zetrzyj na tarce, zagnieć go z 75 g masła, 75 g cukru i 100 g mąki. Włóż do lodówki. Powidła śliwkowe wymieszaj z likierem migdałowym. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
3 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wym. 40x45 cm. Placek posmaruj powidłami, pozostawiając wolnebrzegi. Brzegi ciasta posmaruj wodą. Placek zroluj. Rulon pokrój na 16 plasterków. Ułóż je na przygotowanej blasze, zachowując spore odległości. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 15 minut, żeby ciasto ponownie podrosło.
4. Ciasto marcepanowe wyjmij z lodówki i grubo zetrzyj na tarce albo pokrusz na drobne grudki. Ślimaczki posyp marcepanową kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 25 minut. Ok. pięć minut przed wyjęciem z pieca ciastka posyp płatkami migdałowymi.
Zobacz także: