Drożdżowe w różyczki
Wygląda bardzo efektownie. Jeszcze lepiej smakuje.
1. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół. Dodajemy 10 g cukru, amaretto i sok z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy. Do przesianej mąki wsypujemy drożdże, 90 g cukru, cukier waniliowy i startą skórkę pomarańczową, mieszamy. Dodajemy jajo, masło i mleko, wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Teuskawki odcedzamy z nadmiaru płynu. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x35 cm. Wykładamy owoce i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i powstały rulon kroimy na 11 plastrów.
4. Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Układamy w niej ścisło plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. 10 g cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy wierzch ciasta i pieczemy je 20-25 minut w 200ºC.
Zobacz także: