Drożdżowe w różyczki
Wygląda bardzo efektownie. Jeszcze lepiej smakuje.

Składniki
- 400 g mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 110 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 75 g masła
- 200 ml mleka
- jajo
- 400 g truskawek
- pomarańcza
- łyżeczka cynamonu
- 50 ml likieru amaretto
1. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół. Dodajemy 10 g cukru, amaretto i sok z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy. Do przesianej mąki wsypujemy drożdże, 90 g cukru, cukier waniliowy i startą skórkę pomarańczową, mieszamy. Dodajemy jajo, masło i mleko, wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 3. Teuskawki odcedzamy z nadmiaru płynu. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x35 cm. Wykładamy owoce i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i powstały rulon kroimy na 11 plastrów. 4. Okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Układamy w niej ścisło plastry ciasta, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. 10 g cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy wierzch ciasta i pieczemy je 20-25 minut w 200ºC. Zobacz także: