Duszona cielęcina
Doskonałe, rozpływające się w ustach miękkie mięso w aromatycznym sosie porzeczkowym, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Składniki
- 0,5 kg cielęciny
- cebula
- sól
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- ząbek czosnku
- olej
- pieprz
Sos porzeczkowy:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka miodu
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Mięso dokładnie umyj, wytnij wszystkie żyłki oraz błony. Następnie osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku.
Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie cielęcinę pokrój na małe kawałki i każdy rozbij tłuczkiem.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Mięso obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, w głębokiej patelni.
Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż, aż ładnie się zrumieni.
Wlej pół szklanki wody i podduś na małym ogniu.
Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż cielęcina będzie miękka.
W tym czasie przygotuj sos porzeczkowy. Dżem połącz z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przetrzyj przez sito, by uzyskać gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, warto dodać do niego gorącą wodę i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki.
Sosem polej mięso.