Reklama

Reklama

Duszona cielęcina

Doskonałe, rozpływające się w ustach miękkie mięso w aromatycznym sosie porzeczkowym, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Składniki

  • 0,5 kg cielęciny
  • cebula
  • sól
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • ząbek czosnku
  • olej
  • pieprz

Składniki Sos porzeczkowy:

  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Mięso dokładnie umyj, wytnij wszystkie żyłki oraz błony. Następnie osusz, obtocz w posiekanym tymianku, rozmarynie, soli, pieprzu i czosnku.

Tak przygotowane mięso pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Po tym czasie cielęcinę pokrój na małe kawałki i każdy rozbij tłuczkiem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Mięso obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, w głębokiej patelni.

Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż, aż ładnie się zrumieni.

Wlej pół szklanki wody i podduś na małym ogniu.

Reklama

Całość doprowadź do wrzenia, gotuj około 30 minut pod częściowym przykryciem do momentu, aż cielęcina będzie miękka.

W tym czasie przygotuj sos porzeczkowy. Dżem połącz z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przetrzyj przez sito, by uzyskać gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, warto dodać do niego gorącą wodę i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki.

Sosem polej mięso.

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy