Dynia i spółka
Sprawdźmy, czy z ogrodu można już zbierać plony…
To, czy dynia jest gotowa, zależy od jej odmiany. Są takie, które mogą trafić do naszych domów już w sierpniu. Owoce dyni zbieramy razem z szypułkami między 12. a 20. tygodniem od posadzenia. Dojrzała dynia ma intensywne zabarwienie, ostukiwana, wydaje głuchy odgłos, a jej łodygi są suche i sztywne.
Jeśli jest dojrzała, zabieramy ją do domu. Sprawdzamy, czy jest cała. Uszkodzona nie nadaje się do przechowywania. Dynię dokładnie myjemy, co uniemożliwi bakteriom i grzybom rozwój w resztkach ziemi.
Przechowywać dynię możemy długo, jeśli zapewnimy jej warunki. Trzymajmy ją w drewnianej skrzynce. W pomieszczeniu musi być chłodno (10-15ºC) i przewiewnie.
Uwaga! Nie można czekać ze zbiorami do pierwszych przymrozków, bo po nich dynia nie będzie się już do niczego nadawała.
Inne warzywa dyniowate, czyli cukinie, ogórki oraz kabaczki, a także psiankowate - papryki czy pomidory, psują się znacznie szybciej niż dynia. Te po jesiennym zbiorze z ogrodu przetwarzamy lub zjadamy jak najszybciej.