Dynia zapiekana z boczkiem

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag wędzony boczek
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg dynia bez skóry i pestek
  • 15 dag zielona soczewica
  • 2 łyżki masło
  • sól, biały pieprz

Sos

  • łyżka mieszane siekane zioła
  • łyżeczka musztarda
  • 1/2 szklanki olej
  • łyżka sok z cytryny
10 min
1-2 osoby

Dynię obrać i usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w plastry, soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Podane składniki na sos dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Na lekko rozgrzanym maśle przesmażyć plastry dyni (5-6 minut). Na oddzielnej patelni przesmażyć na oleju boczek. Na talerzu podawać plastry dyni i boczku przekładane gorącą soczewicą. Polać sosem, dekorować ziołami.

Wypróbuj też inne przepisy na dania z dynią:

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas