Dynia zapiekana z boczkiem
Składniki
- 30 dag wędzony boczek
- olej do smażenia
- 1/2 kg dynia bez skóry i pestek
- 15 dag zielona soczewica
- 2 łyżki masło
- sól, biały pieprz
Sos
- łyżka mieszane siekane zioła
- łyżeczka musztarda
- 1/2 szklanki olej
- łyżka sok z cytryny
10 min
1-2 osoby
Dynię obrać i usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w plastry, soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Podane składniki na sos dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Na lekko rozgrzanym maśle przesmażyć plastry dyni (5-6 minut). Na oddzielnej patelni przesmażyć na oleju boczek. Na talerzu podawać plastry dyni i boczku przekładane gorącą soczewicą. Polać sosem, dekorować ziołami.
Wypróbuj też inne przepisy na dania z dynią: