Dyniowa jaglanka
Pieczona dyniowa jaglanka nie wymaga wcześniejszego gotowania dyni i kaszy. Wstawiamy do piekarnika i po niecałej godzinie możemy rozkoszować się smakiem.

Składniki
- 150 ml dowolnego mleka
- 80 g surowej dyni
- 40 g nieugotowanej kaszy jaglanej
- 15 g rodzynek
- 10 g ksylitolu
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych i małych oczkach. Jajko roztrzepać, wlać mleko. Do masy mleczno-jajecznej wsypać kaszę, dodać dynię, ksylitol, rodzynki i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (górna i dolna grzałka) przez 45 minut.
Przepis pochodzi z książki "Fit przepisy od baletnicy" autorstwa Svetlany Ovsyankiny, tancerki Teatru Wielkiego w Warszawie

Zobacz także: