Dyniowa pizza z kozim serem i orzechami
Dynia w takiej wersji z pewnością wam się spodoba.
Składniki
na 4 porcje
- 1 mała dynia hokkaido
- 25 dag gotowego ciasta do pizzy
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 10 dag koziego sera
- 5 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oleju l sól, pieprz
1. Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Z gałązek rozmarynu oderwać igiełki. Orzechy grubo pokroić.
2. Olej rozgrzać na patelni, włożyć dynię, smażyć 3 minuty z obu stron. Dodać czosnek, połowę rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze 2 minuty. Wystudzić.
3. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować śmietaną. Położyć na nim plastry usmażonej dyni.
4. Ser kozi rozkruszyć widelcem, rozłożyć na cieście. Posypać orzechami i opłukanymi, osuszonymi rodzynkami.
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, pizzę położyć na blasze, piec 20 minut.
6. Gorące ciasto pokroić na kawałki, posypać pozostałym rozmarynem.
Zobacz również: