Dyniowe ciastka idealne na halloween
Halloween to zwyczaj obchodzony w wielu krajach 31 października. Najpopularniejszy jest w USA, Irlandii oraz Kanadzie. Przedstawiamy przepis na dyniowe ciasteczka, które wprawią was w halloweenowy nastrój.

Ciasteczka są puszyste i miękkie, a ich smak przypomina pierniczki (ze względu na dodatek przypraw korzennych). Idealnie sprawdzą się na nadchodzącą jesień do rozgrzewającej herbaty.
Składniki
- -115g masła
- -szczypta soli do smaku
- -pół łyżeczki zmielonych goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
- -1 łyżeczka przypraw do piernika
- -1 jajko
- -150g drobnego cukru
- -3 łyżeczki cynamonu
- -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- -2 szklanki mąki pszennej
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 szklanka zagotowanej oraz zmiksowanej dyni
Przygotowanie:
Zmiksować masło i cukier.
Dodać wanilię oraz jajko i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać dynię, a następnie sól, mąkę, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
Ciasto nakładać łyżką w kilkucentymetrowych odstępach.
Piec przez około 10 minut w zależności od mody piekarnika.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zobacz także: