Reklama

Dyniowe ciastka idealne na halloween

Halloween to zwyczaj obchodzony w wielu krajach 31 października. Najpopularniejszy jest w USA, Irlandii oraz Kanadzie. Przedstawiamy przepis na dyniowe ciasteczka, które wprawią was w halloweenowy nastrój.

Ciasteczka są puszyste i miękkie, a ich smak przypomina pierniczki (ze względu na dodatek przypraw korzennych). Idealnie sprawdzą się na nadchodzącą jesień do rozgrzewającej herbaty.

Składniki

  • -115g masła
  • -szczypta soli do smaku
  • -pół łyżeczki zmielonych goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
  • -1 łyżeczka przypraw do piernika
  • -1 jajko
  • -150g drobnego cukru
  • -3 łyżeczki cynamonu
  • -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • -2 szklanki mąki pszennej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 szklanka zagotowanej oraz zmiksowanej dyni

Przygotowanie:

Zmiksować masło i cukier.

Dodać wanilię oraz jajko i zmiksować na jednolitą masę.

Dodać dynię, a następnie sól, mąkę, przyprawy oraz proszek do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować masłem.

Ciasto nakładać łyżką w kilkucentymetrowych odstępach. 

Reklama

Piec przez około 10 minut w zależności od mody piekarnika.

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. 

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy