Dyniowe love
Jesień staje się całkiem znośna, kiedy otaczasz się słonecznie pomarańczowymi dyniami.
W chłodne poranki rozgrzewaj się korzennym latte, kawa nie tylko cię obudzi, ale też uodporni na jesienne chłody. Do lunch boxu zapakuj upieczone pomarańczowe plastry z odrobiną modnego superfood w postaci komosy. Na wieczór przygotuj risotto, a na deser dyniowy sernik.
Ostatnie, co można powiedzieć o dyni, to to, że jest to monotonne, nudne i mdłe warzywo. Zrobimy z niej wszystko, począwszy od owsianki przez naleśniki, niezliczone sałatki, makarony i risotta po wyśmienite desery.
Każda odmiana dyni smakuje inaczej, choć większość świetnie łączy się z podobnymi przyprawami. By wydobyć z niej pełnię smaku, musisz umiejętnie dobrać jej towarzystwo. Zapamiętaj, że dynia najbardziej lubi pikantne mariaże z chili i imbirem, świetnie odnajduje się także w duecie z wędzoną papryką. Kocha korzenne przyprawy, miód i syrop klonowy, dlatego idealnie sprawdza się jesienią i zimą.
W odpowiednim anturażu nie tylko zachwyci cię smakiem, ale też zapewni ci pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek. Z dynią nawet jesień smakuje lepiej!
Sałatka z pieczoną dynią, kozim serem i komosą ryżową, 1 porcja: 7,50 zł
Risotto dyniowe z masłem szałwiowym, 1 porcja: 6,50 zł
Dyniowe korzenne latte, 1 porcja: 3,50 zł
Serniczki dyniowe z syropem klonowym, 1 porcja: 5,50 zł
Stopień trudności: dla początkujących
Koszt 1 kg musu: 5-8 zł w zależności od odmiany dyni
1. Dynię umyj i pokrój na plastry. Usuń gniazdo nasienne i skórkę. Ułóż warzywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową. Piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
2. Jeszcze ciepłą zmiksuj na gładkie purée.
3. Zamroź je podzielone na porcje w szczelnych pojemnikach albo podgrzej, przełóż do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i zapasteryzuj 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C. W obydwu przypadkach mus możesz przechowywać do roku.
Stopień trudności: dla początkujących
Jak zrobić mus dyniowy podstawowy
1. W rondelku podgrzej na wolnym ogniu mus z przyprawami i syropem klonowym.2. Mleko podgrzej i spień. Odłóż pianę do ustabilizowania, a gorące mleko przelej do dyniowego purée.
3. Doprowadź wszystko do pożądanej temperatury i wlej do szklanek. Na wierzchu połóż warstwę mlecznej piany.
4. Powoli wlej gorące espresso, piana sprawi, że kawa nie rozwarstwi się, tylko ładnie oddzieli od reszty, tworząc kolejną warstwę. Miejsce po wlewaniu kawy przykryj pianą i posyp ją cynamonem lub przyprawą korzenną. Podawaj od razu.
To jedna z niezliczonych możliwości serwowania pieczonej dyni, idealna na jesień. Orzechowa i słodkawa w smaku dynia lubi bardziej wyraziste smaki, stąd dobrze jest łączyć ją z pikantną rukolą, lekko kwaskowymi pomidorami i wyrazistym kozim serem, a dodatek komosy podkreśli jeszcze bardziej orzechowy charakter dania. Jeśli nie masz komosy, możesz ją pominąć lub zastąpić kuskusem albo kaszą jaglaną.
Stopień trudności: dla początkujących
1. Plastry dyni skrop olejem, posól, posyp pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.2. Komosę gotuj w lekko posolonym wrzątku 10 minut. Odcedź.
3. Pomidory pokrój w plastry. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
4. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
5. Na talerzach ułóż rukolę, plastry dyni, pomidory i komosę.
6. Skrop wszystko dressingiem. Na wierzchu rozkrusz kozi ser i posyp sałatkę pestkami dyni.
Kremowe risotto z dynią możesz zrobić zarówno z surowej dyni, jak i wykorzystując przygotowany wcześniej mus. Obowiązkowo polej je masłem szałwiowym, które z dynią smakuje jak nic innego.
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
1. Na patelni rozpuść masło (możesz zastąpić je oliwą lub margaryną do smażenia), dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij ją na wolnym ogniu, pilnując, by się nie zrumieniła.
2. Wsyp ryż i smaż chwilę razem, aż ziarenka dokładnie pokryją się tłuszczem.
3. Dodaj posiekaną dynię albo mus dyniowy, dopraw solą, pieprzem i podgrzewaj wszystko 2 minuty.
4. Zwiększ ogień, wlej wino, dokładnie wymieszaj i zaczekaj, aż odparuje.
5. Dolej pół szklanki bulionu i gotuj risotto na wolnym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Potem wlej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj czynność, aż bulion się skończy, a ryż będzie kremowy na zewnątrz i lekko twardy w środku.
6. Wtedy dodaj mascarpone i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj. W wolnym czasie usmaż na maśle listki szałwii. Risotto podawaj z pozostałym parmezanem i masłem szałwiowym.
Dodatek dyni do sernika sprawia, że jest on bajecznie żółty. Jest też bardziej budyniowy w smaku i mocno kremowy. Możesz zjeść go samego albo wzbogacić wypiek konfiturą z kwaśnych owoców. Polecam do tego jeżyny, śliwki albo żurawinę, choć dżem z gorzkich pomarańczy też będzie wyśmienity.
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
1. Piekarnik rozgrzej do 150 st. C.
2. Na patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, cukier oraz cynamon. Praż, aż bułka lekko się przyrumieni.
3. Prażoną bułką wypełnij formę do muffinek wyłożoną papilotkami, po pół łyżki do każdej, i mocno dociśnij ją do dna.
4 . Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj blenderem.
5. Wypełnij nią papilotki i wstaw formę do piekarnika. Od razu skręć temperaturę do 120 st. C i piecz serniczki 40 minut, aż będą dobrze ścięte, ale nie zrumienione.
6. Wystudź. Podawaj schłodzone, najlepiej przez całą noc.
Tekst, stylizacja i zdjęcia Dominika Wójciak