Dyniowe wypieki
Wykorzystajmy sezon na dynię i cieszmy się jej smakiem w domowych słodkościach.
Czas przygotowania: około 90 minut.
Składniki:
- 50 dag dyni
- 22 dag masła
- 20 dag drobnego cukru
- sól
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 40 dag mąki krupczatki
- 1 proszek do pieczenia
- 6 dag rodzynków
- masło i mąka krupczatka do formy
Przygotowanie
1. Dynię obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Podlać małą ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować resztę wody. Przestudzić, zmiksować i odmierzyć 35 dag.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Stopniowo wbijać po jednym jajku. Na zmianę dodawać w porcjach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przecier dyniowy. Wsypać rodzynki.
3. Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok. 45 minut. Babkę podawać przyprószoną cukrem pudrem i z kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: 70 minut.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- sól
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 20 dag drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 30 dag dyni
- 5 dag orzechów włoskich
- 8 g rodzynków
- tłuszcz i mąka do formy
- śmietana kremówka i kawałki dyni z kompotu do dekoracji
Przygotowanie
. 1Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać sól, kakao i cynamon. Jajka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo olej, a potem sypkie składniki.
2. Do masy dodać dynię startą na bardzo drobnych oczkach, posiekane orzechy oraz rodzynki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i napełnić masą dyniową.
3. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 45 minut. Przed podaniem wystudzony placek udekorować ubitą na sztywno śmietaną kremówką i kawałkami dyni z kompotu.
Czas przygotowania: 75 minut.
Składniki:
- 25 dag miąższu dyni
- 15 dag drobnego cukru
- 2 jajka
- 200 ml czerwonego wina
- 80 g obranych migdałów
- 50 ml oleju
- 25 dag mąki krupczatki
- 2 łyżki kakao
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- sól
- 10 dag gorzkiej polewy czekoladowej
- kawałki dyni z kompotu i migdały do udekorowania ciasta
Przygotowanie
1. Miąższ dyni oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce. Delikatnie wymieszać z cukrem, szczyptą soli, jajkami, winem, posiekanymi migdałami i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy dyniowej, cały czas mieszając. Wsypać kakao i przyprawę do piernika.
2. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Rozsmarować ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut. Gdy wystygnie, posmarować piernik roztopioną polewą czekoladową. Pokroić ciasto na kawałki. Udekorować migdałami i kawałkami dyni z kompotu.