Reklama

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą

Rzewień, bo tak inaczej jest nazywane to kwaskowate warzywo, ma moc: działa przeciwzapalnie, reguluje trawienie, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Wypróbuj przepis na domową konfiturę i ciesz się smakiem lata!

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek świeżej mięty

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar obierz, odetnij końcówki i pokrój na małe kawałki. 

2. Truskawki umyj i odszypułkuj, przekrój na pół. Włóż owoce do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Odstaw na 3 godziny. 

3. Po tym czasie do owoców dodaj sok z cytryny i zacznij gotować na małym ogniu, ciągle mieszając - ok. 20 minut. 

4. Miętę umyj i posiekaj. Dodaj do dżemu, zagotuj. 

5. Gotowy dżem przełóż do słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryte kocem zostaw na całą noc.  

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy