Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą
Rzewień, bo tak inaczej jest nazywane to kwaskowate warzywo, ma moc: działa przeciwzapalnie, reguluje trawienie, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Wypróbuj przepis na domową konfiturę i ciesz się smakiem lata!
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar obierz, odetnij końcówki i pokrój na małe kawałki.
2. Truskawki umyj i odszypułkuj, przekrój na pół. Włóż owoce do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Odstaw na 3 godziny.
3. Po tym czasie do owoców dodaj sok z cytryny i zacznij gotować na małym ogniu, ciągle mieszając - ok. 20 minut.
4. Miętę umyj i posiekaj. Dodaj do dżemu, zagotuj.
5. Gotowy dżem przełóż do słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryte kocem zostaw na całą noc.
Zobacz także: