Dzień dziecka w kuchni
Razem przygotujcie ulubione potrawy. Będzie i zabawnie, i pysznie!
Jeśli masz w domu alergika, zamiast mąki pszennej użyj kukurydzianej albo ryżowej. Ta ostatnia słabo wiąże ciasto, dlatego war to wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Mleko zastąp wodą.
1. Owoce rozmrozić i przełożyć do rondla, postawić na słabym ogniu. Kiedy woda odparuje, dosypać cukier, gotować dalej, aż do zgęstnienia. Owoce należy nieustannie mieszać, bo lubią się przypalać. Gotowy dżem odstawić do ostygnięcia.
2. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z mlekiem, wodą, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać z białkami. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na rozgrzanym oleju.
3. Gotowe placki układać jeden na drugim, przekładając je przygotowanym wcześniej dżemem jagodowym. Dzieci lubią słodkie, więc można każdą warstwę posypać cukrem pudrem, a górę oprószyć obficiej. Jeśli puder się zbrylił, przesiać przez sitko.
Mięso natrzyj przyprawami dzień wcześniej. Będzie miało bardziej wyrazisty smak, jeśli dodasz czosnek. Burrito podaj z dipem z awokado.
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą, pieprzem, papryką, oregano, podsmażyć na złoto na 2-3 łyżkach oliwy, odłożyć.
2. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
3. Pomidora, paprykę i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z wystudzonym ryżem, dodać fasolę odsączoną z zalewy, doprawić do smaku. 4Na tortillach rozłożyć farsz, kawałki kurczaka, posypać utartym serem, zwinąć w tubę, spiąć wykałaczkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 5-7 minut. Przed podaniem posypać kolendrą.
Pizze można udekorować świeżą bazylią. Oprócz pomidorków możesz ułożyć kawałki szynki, salami albo plasterki świeżych pieczarek.
1. Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, oliwą, octem, jajkiem i ciepłym mlekiem, zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę, przykryć ściereczką.
2. Ciasto odstawić na ok. 50 minut, w tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć obraną i posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać pomidory z puszki, poddusić, doprawić solą i ziołami, zmiksować.
3. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować na małe placki, posmarować sosem, posypać serem, ułożyć połówki pomidorków. Piec 15-20 min w temp. 175ºC.
Smak sosu pomidorowego wzbogacą podsmażone na oliwie warzywa, np. marchew drobno utarta, seler naciowy pokrojony w kostkę albo talarki zielonych lub czarnych oliwek.
1. Mięso przysmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pomidory z puszki, podsmażyć, dodać koncentrat, bulion, przyprawy, zioła, szczyptę cukru. Wymieszać z mięsem i dusić ok. 15 min razem.
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Wymieszać z gorącym sosem, posypać parmezanem, udekorować bazylią.
Placuszki podawaj z keczupem, sosem tysiąca wysp albo śmietaną. Są też tacy, którzy uwielbiają je z musem jabłkowym.
Składniki na 4-6 porcji:
1. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Marchew umyć, obrać i też zetrzeć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
2. Warzywa dodać do ciasta, dosypać pestki, wymieszać z wiórkami żółtego sera i przyprawami. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąki, jeśli za gęste - dolać wody lub mleka.
3. Smażyć na złoto nieduże placuszki na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dzieciom takiego kurczaka podawaj z frytkami i keczupem. Dorosłym - z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę do lodówki.
2. Połowę mąki pszennej, całą kukurydzianą i proszek zmiksować z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Każdą pałkę dokładnie zanurzyć w cieście, oprószyć dodatkowo mąką, smażyć w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.