Efektowna krucha tarta
Tartę podawaj z kleksem z bitej śmietany lub kulką lodów.

Składniki
na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 24 dag zimnego masła lub margaryny
- 12 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 5-6 łyżek zimnej wody
na nadzienie:
- 4-5 średnich jabłek
- 30 dag śliwek, np. węgierek
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ponadto: 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sok z ½ cytryny, cukier puder.
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Jedną częścią ciasta wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 10 min w temperaturze 180°C. Potem usuń fasolę.
Śliwki i jabłka umyj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Ze śliwek usuń pestki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do jabłek, dodaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, wyłóż owoce. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj, pokrój w paseczki i ułóż je na wierzchu owoców i tak, by na siebie zachodziły. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Rada: Ciasto łatwiej będzie się wałkowało pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie będzie się przyklejało do wałka).
Zobacz także: