Reklama

Efektowna krucha tarta

Tartę podawaj z kleksem z bitej śmietany lub kulką lodów.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 24 dag zimnego masła lub margaryny
  • 12 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 4-5 średnich jabłek
  • 30 dag śliwek, np. węgierek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Ponadto: 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sok z ½ cytryny, cukier puder.

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Jedną częścią ciasta wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 10 min w temperaturze 180°C. Potem usuń fasolę.

Śliwki i jabłka umyj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Ze śliwek usuń pestki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do jabłek, dodaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

Reklama

Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, wyłóż owoce. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj, pokrój w paseczki i ułóż je na wierzchu owoców i tak, by na siebie zachodziły. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Rada: Ciasto łatwiej będzie się wałkowało pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie będzie się przyklejało do wałka).

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy