Ekspert radzi: Fasolka szparagowa
Jak ją przygotować, by była zdrowa i smaczna?
Dwa kolory
Do wyboru mamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą - o kremowym, delikatnym smaku, oraz zieloną, bardziej aromatyczną i wyrazistą. Jedną i drugą można podawać z bułką tartą, jako jarzynkę do obiadu, albo łączyć z mięsem lub innymi warzywami.
Bez łyka
Z fasolki, zwłaszcza dużej, wyciągam łyko. Żeby łatwiej odchodziło, przed obieraniem wkładam ją na krótko do wrzątku. Następnie odcinam końcówki i myję fasolkę. Większe strąki przecinam na pół.
Nie na surowo
Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, gdyż zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.
Gotowanie
Oczyszczone strąki fasoli wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Młodą żółtą fasolkę gotuję 5-15 minut, natomiast zieloną 10-15 minut. Fasolkę przyrządzam także na parze, np. przekładam ją na sitko i umieszczam na garnku z gotującą się wodą. Gotowanie trwa 10-20 minut.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna