Ekspert radzi: Piersi z kaczki
Co powinnaś wiedzieć o piersiach z kaczki?
Trzy odmiany
W sklepach i u hodowców można kupić trzy odmiany kaczki domowej: pekińską, barbarie albo mulard. Najpopularniejsza jest pierwsza. Dobra do pieczenia, gdyż dosyć tłusta. Pozostałe są bardziej mięsne.
Którą wybrać
Przeważnie kupuję kaczkę hodowaną tradycyjnie. Łatwo ją rozpoznać po żółtym kolorze tłuszczu oraz skóry. Mięso drobiu z chowu przemysłowego ma bardzo blady, wręcz biały odcień.
Pieczenie
W przypadku całej kaczki obowiązuje zasada 20 minut pieczenia pod przykryciem w 180ºC na każde pół kilograma mięsa. Natomiast nogi lub piersi kaczki pieczemy 50-60 minut.
Nakłuwanie
Podczas pieczenia kaczki w całości od czasu do czasu nakłuwam widelcem mięso pod skrzydłami i w okolicy ud, by tłuszcz lepiej się wytopił.
Smalec
Nie wyrzucam wytopionego tłuszczu z kaczki. Przekładam go do pojemnika i trzymam w lodówce. Wykorzystuję do podsmażania różnego mięsa oraz drobiu.
Ekspert: Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna