Ekspresowa zupa z grzanką
Bardzo rozgrzewające.

Składniki
- 500 g cebuli
- 2–3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 60 g tartego żółtego sera
- 1/3 bagietki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy, ostrym nożem kroimy na pół, a następnie na cienkie pierścienie. W garnku roztapiamy masło klarowane. Dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż stanie się szklista i lekko złocista. Do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy ok. 10 minut.
Bagietkę kroimy na 8 kromek. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy kilka minut, żeby ser się roztopił, bułka przybrała złoty kolor, a jej brzegi stały się chrupiące.
Zupę rozlewamy na talerze lub do miseczek. Na wierzchu układamy grzanki z serem. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zupę możemy zmiksować blenderem, by miała lżejszą konsystencję.
Zobacz także: