Reklama

Ekspresowe chili con carne

Danie ekspresowe.

Składniki

  • 200 g mielonej wołowiny lub mięsa drobiowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • ½ szklanki ugotowanej fasolki czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dojrzałych pomidorów bez skórki
  • kumin, ostra papryka, chili (opcjonalnie), oregano, sól himalajska, pieprz
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • natka pietruszki

Przygotowanie ekspresowego chili con carne

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i po dużej szczypcie przypraw. Dusimy ok. minuty. Następnie dodajemy mięso i pokrojoną paprykę i dusimy mniej więcej przez 5 minut. Dolewamy bulion, wsypujemy pokrojone pomidory i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut.

Na koniec dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką pietruszki, z surówką z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, łyżką oliwy i natką pietruszki lub rubinową kapustą na ciepło.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Dieta uzdrawiająca organizm"

Reklama

Zobacz także:


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy