Ekspresowe chili con carne
Danie ekspresowe.

Składniki
- 200 g mielonej wołowiny lub mięsa drobiowego
- 1 duża czerwona papryka
- ½ szklanki ugotowanej fasolki czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 6 dojrzałych pomidorów bez skórki
- kumin, ostra papryka, chili (opcjonalnie), oregano, sól himalajska, pieprz
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- natka pietruszki
Przygotowanie ekspresowego chili con carne
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i po dużej szczypcie przypraw. Dusimy ok. minuty. Następnie dodajemy mięso i pokrojoną paprykę i dusimy mniej więcej przez 5 minut. Dolewamy bulion, wsypujemy pokrojone pomidory i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut.
Na koniec dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką pietruszki, z surówką z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, łyżką oliwy i natką pietruszki lub rubinową kapustą na ciepło.

Zobacz także: