Ekspresowy torcik jabłkowy
Jabłka można obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta przed pieczeniem.

Składniki
- 3 małe szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
- kostka margaryny (ok. 250 g)
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 ładnych dużych jabłek
- mielony cynamon
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Margarynę rozpuść, zdejmij z ognia i przestudź. Orzechy obierz z łupin i posiekaj na kawałeczki. Jabłka dobrze umyj i przekrój poziomo na połówki oraz plastry. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek.
W wysokim naczyniu zmiksuj na kogel mogel żółtka ze zwykłym cukrem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Mąkę przesiej, połącz z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie przełóż ją do ubijanej masy i lekko wymieszaj, nie miksując.
Na koniec powoli wlej rozpuszczony tłuszcz i wsyp orzechy. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i poukładaj plasterki jabłek, lekko dociskając, jeden obok drugiego. Oprósz je lekko cynamonem.
Ponakłuwaj placek w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 50 minut.
Zobacz także: