Ekspresowy torcik jabłkowy
Jabłka można obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta przed pieczeniem.
Przygotowanie:
Margarynę rozpuść, zdejmij z ognia i przestudź. Orzechy obierz z łupin i posiekaj na kawałeczki. Jabłka dobrze umyj i przekrój poziomo na połówki oraz plastry. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek.
W wysokim naczyniu zmiksuj na kogel mogel żółtka ze zwykłym cukrem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Mąkę przesiej, połącz z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie przełóż ją do ubijanej masy i lekko wymieszaj, nie miksując.
Na koniec powoli wlej rozpuszczony tłuszcz i wsyp orzechy. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i poukładaj plasterki jabłek, lekko dociskając, jeden obok drugiego. Oprósz je lekko cynamonem.
Ponakłuwaj placek w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 50 minut.
Zobacz także: