Reklama

Energetyczne kulki: Deser, który nie odkłada się w boczkach

Masz ochotę na słodkie? Energetyczne kuleczki to przepis, którego szukasz. Po te ciasteczka i wypieki sięgaj nie tylko dlatego, że są pyszne. Te kalorie pójdą na zdrowie. Kulki przechowywać w lodówce do 5 dni, ale tylko w szczelnym pojemniku.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 25

Składniki

  • 500 g płatków owsianych
  • 6 łyżek kakao
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie
Do rondelka włóż masło, roztop. Wlej mleko, zagotuj. Wsyp cukier oraz kakao. Podgrzewaj, cią- gle mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj niezbyt duże kulki. Wstaw do lodówki. 

Rada 
Zdrowszą wersję kulek możesz przygotować bez dodatku cukru. 1 szklankę suszonych daktyli zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 60 min. Odcedź, a daktyle rozdrobnij blenderem na gładki mus. 2 szklanki mieszanych orzechów zmiel w blenderze. Wsyp do miski, dodaj daktyle, wymieszaj. Następnie wsyp 1 szklankę płatków owsianych (również zmielonych), wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na ok. 60 min. Następnie uformuj z niej małe kulki, które możesz obtoczyć w sezamie lub wiórkach kokosowych. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | deser | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy