Reklama

Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa kminkowa robiona jest po prostu na wodzie. Wówczas to taka "zupa nic" lub jak kto woli "na gwoździu".

A "jeść po krakowsku" to synonim jedzenia sytego i dobrego, to na danie główne Ewa Wachowicz proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do których poda sos z suszonych moreli i jabłka.

Reklama

Zobacz cały program:

Zupa kminkowa

Składniki

  • 1½ l wywaru na kurczaku
  • kilka łyżek kminku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Składniki na kluseczki

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Przygotowanie:

Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak intensywną chcemy mieć zupę). Przykryć i gotować przez 30 minut.

W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 20-25 minut, by kasza spęczniała. Po tym czasie, za pomocą łyżki, uformować kluski i ugotować je w osolonym wrzątku. Następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sitku.

Zupę przelać przez gęste sito. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać 2 chochle zupy, wymieszać i przełożyć do garnka. Zagotować i od razu podawać z kluseczkami z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na kurczaka na bogato oraz małdrzyki krakowskie<<<

Kurczak na bogato

Składniki

  • 1 cały kurczak o wadze ok. 2 kg
  • 2 łyżki domowej mieszanki przypraw
  • 2 łyżki masła klarowanego

Składniki do podania

  • tłuczone ziemniaki z cebulką
  • surówka z kapusty i marchewki

Składniki na farsz

  • ½ kg polędwiczki wieprzowej
  • ½ kg filetu z piersi indyka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • garść żurawiny

Przygotowanie:

Tuszkę drobiową zluzować (czyli pozbawić kości). Odciąć też nóżki, skrzydełka i kuper. Mięso rozłożyć na desce (skórą do dołu) i natrzeć domową mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut.

Wieprzowinę zmielić. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać.

Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą (podobnie jak szynkę).

Przełożyć do naczynia żaroodpornego (grzbietem do góry). Posmarować miękkim masłem. Podlać wodą (kilka łyżek wystarczy), przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przez 1 ½ godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć i zrumienić. Usunąć sznurek i wykałaczki. Przełożyć na półmisek.

Podawać z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle.

Małdrzyki krakowskie

Składniki

  • ½ kg - sera białego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka - masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Składniki na sos

  • ½ kg suszonych moreli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.

Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy