Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.
Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa kminkowa robiona jest po prostu na wodzie. Wówczas to taka "zupa nic" lub jak kto woli "na gwoździu".
A "jeść po krakowsku" to synonim jedzenia sytego i dobrego, to na danie główne Ewa Wachowicz proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do których poda sos z suszonych moreli i jabłka.
Zobacz cały program:
Przygotowanie:
Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak intensywną chcemy mieć zupę). Przykryć i gotować przez 30 minut.
W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 20-25 minut, by kasza spęczniała. Po tym czasie, za pomocą łyżki, uformować kluski i ugotować je w osolonym wrzątku. Następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sitku.
Zupę przelać przez gęste sito. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać 2 chochle zupy, wymieszać i przełożyć do garnka. Zagotować i od razu podawać z kluseczkami z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki.
>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na kurczaka na bogato oraz małdrzyki krakowskie<<<
Przygotowanie:
Tuszkę drobiową zluzować (czyli pozbawić kości). Odciąć też nóżki, skrzydełka i kuper. Mięso rozłożyć na desce (skórą do dołu) i natrzeć domową mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut.
Wieprzowinę zmielić. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać.
Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą (podobnie jak szynkę).
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (grzbietem do góry). Posmarować miękkim masłem. Podlać wodą (kilka łyżek wystarczy), przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przez 1 ½ godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć i zrumienić. Usunąć sznurek i wykałaczki. Przełożyć na półmisek.
Podawać z surówką z marchewki i kapusty oraz ziemniakami ubitym z cebulą usmażoną na brązowy kolor na maśle.
Przygotowanie:
Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.
Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.