Reklama

Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

Wydawałoby się, że ziemniaków nie trzeba w Polsce reklamować, ale czy na pewno wszystko o nich wiemy i doceniamy je tak, jak na to zasługują? Ewa Wachowicz w 393 odcinku programu „Ewa gotuje” zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Ale ziemniak to n ie jedyny bohater tego programu.

Zupa warzwno-szczawiowa

Równie niedoceniane są szczaw i kalarepka, które warto wykorzystać do zrobienia np. pysznej zupy. Ewa wyjaśnia także dlaczego odrobina tłuszczu jest niezbędna w zdrowym, pełnym warzyw posiłku.

Składniki

  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l wody lub rosołu
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki przypraw (jeśli gotujemy na wodzie)
  • 1 gałązka lubczyku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczaw czerwony do dekoracji

Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć w garnku na maśle. Zalać wodą, przyprawić domową mieszanką przypraw i ugotować (można użyć domowego rosołu).

Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. Zabielić śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sprawdź przepis na schab i pieczarki z rusztu!

Reklama

Schab i pieczarki z rusztu

Schab to kolejny hit polskich stołów. Tym razem zamiast tradycyjnych panierowanych kotletów, Ewa proponuje mięso z rusztu w aromatycznej marynacie. Przy okazji zdradza kilka sekretów pozwalających przygotować mięso kruche i soczyste - idealne na przyjęcia w ogrodzie.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • Do podania
  • ogórki małosolne
  • Marynata
  • 3 łyżki - octu jabłkowego
  • 3 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka - musztardy francuskiej
  • 1 łyżka - musztardy miodowej
  • 1 łyżka - musztardy Dijon
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżeczka - papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki - papryki ostrej
  • Pieczarki
  • kilkanaście kapeluszy pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • masło ziołowe, np. z rzeżuchą
  • sól

Składniki do podania

  • ogórki małosolne

Składniki marynata

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Pieczarki
  • kilkanaście kapeluszy pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • masło ziołowe, np. z rzeżuchą
  • sól

Mięso pokroić w plastry (można lekko rozbić, lecz nie jest to konieczne). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokryć musztardą wymieszaną z olejem, octem jabłkowym, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Zamarynowaną karkówkę upiec na ruszcie. Podawać z ogórkami małosolnymi i grillowanymi pieczarkami.

Z grzybów usunąć ogonki, kapelusze umyć i osuszyć. Do każdego nałożyć nieco przeciśniętego przez praskę czosnku, uzupełnić masłem ziołowym. Upiec na ruszcie. Przed podaniem można dodatkowo posolić.

Sprawdź, jak zrobić dobry kompot!

Kompot z rabarbaru i truskawek

Tradycyjny polski obiad bez kompotu? To niemożliwe! Domowe kompoty wracają do łask, Ewa proponuje wariant doprawiony przyprawami korzennymi.

Składniki

  • ½ kg rabarbaru
  • ½ kg truskawek
  • ½ szklanki ksylitolu
  • woda
  • 3 goździki
  • plastry cytryny do podania

Owoce umyć. Truskawki pozbawić szypułek. Rabarbar obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić ksylitolem, przyprawić goździkami. Wlać wodę, przykryć i zagotować.

Wystudzić. Podawać z plasterkiem cytryny.

Sprawdź, jak zrobić kiszone pomidory!

Kiszone pomidory

Kuchnia Ewy Wachowicz musi być przede wszystkim zdrowa, dlatego wśród jej propozycji często znajdują się kiszonki - doskonałe źródło probiotyków. Tym razem kiszone pomidory, świetna alternatywa dla sałatki pomidorowej.

 

Składniki

  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper

Składniki na solankę

  • 30 g soli na 1 l wody

Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. Odstawić na 5-7 dni. Po tym czasie szczelnie zamknąć. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.

Sprawdź, jak zrobić deser z grilowanych brzoskwiń

Grilowane brzoskwinie z kremem mascarpone

A skoro mamy już rozgrzany grill dlaczego nie przygotować na nim deseru? Grillowana brzoskwinia z puszystym kremem na bazie serka mascarpone będzie idealnym zwieńczeniem zdrowego i smacznego posiłku.

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego

Składniki na krem

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki ksylitolu

Składniki na zdobienie

  • truskawki
  • płatki migdałów
  • mięta

Owoce umyć i przekroić na pół. Usunąć pestkę. Posmarować olejem lub roztopionym masłem i opiec na ruszcie.

Śmietanę ubić z ksylitolem, następnie zmiksować z serkiem. Nałożyć do pucharków. Dodać brzoskwinie. Udekorować pokrojonymi truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.

Program "Ewa Gotuje" można oglądać na antenie telewizji Polsat w soboty o godzinie 10.10


Poznaj przepisy z kolejnego odcinka programu "Ewa gotuje"

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy