Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie
Wydawałoby się, że ziemniaków nie trzeba w Polsce reklamować, ale czy na pewno wszystko o nich wiemy i doceniamy je tak, jak na to zasługują? Ewa Wachowicz w 393 odcinku programu „Ewa gotuje” zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Ale ziemniak to n ie jedyny bohater tego programu.
Równie niedoceniane są szczaw i kalarepka, które warto wykorzystać do zrobienia np. pysznej zupy. Ewa wyjaśnia także dlaczego odrobina tłuszczu jest niezbędna w zdrowym, pełnym warzyw posiłku.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć w garnku na maśle. Zalać wodą, przyprawić domową mieszanką przypraw i ugotować (można użyć domowego rosołu).
Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. Zabielić śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sprawdź przepis na schab i pieczarki z rusztu!
Schab to kolejny hit polskich stołów. Tym razem zamiast tradycyjnych panierowanych kotletów, Ewa proponuje mięso z rusztu w aromatycznej marynacie. Przy okazji zdradza kilka sekretów pozwalających przygotować mięso kruche i soczyste - idealne na przyjęcia w ogrodzie.
Mięso pokroić w plastry (można lekko rozbić, lecz nie jest to konieczne). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokryć musztardą wymieszaną z olejem, octem jabłkowym, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną karkówkę upiec na ruszcie. Podawać z ogórkami małosolnymi i grillowanymi pieczarkami.
Z grzybów usunąć ogonki, kapelusze umyć i osuszyć. Do każdego nałożyć nieco przeciśniętego przez praskę czosnku, uzupełnić masłem ziołowym. Upiec na ruszcie. Przed podaniem można dodatkowo posolić.
Sprawdź, jak zrobić dobry kompot!
Tradycyjny polski obiad bez kompotu? To niemożliwe! Domowe kompoty wracają do łask, Ewa proponuje wariant doprawiony przyprawami korzennymi.
Owoce umyć. Truskawki pozbawić szypułek. Rabarbar obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić ksylitolem, przyprawić goździkami. Wlać wodę, przykryć i zagotować.
Wystudzić. Podawać z plasterkiem cytryny.
Sprawdź, jak zrobić kiszone pomidory!
Kuchnia Ewy Wachowicz musi być przede wszystkim zdrowa, dlatego wśród jej propozycji często znajdują się kiszonki - doskonałe źródło probiotyków. Tym razem kiszone pomidory, świetna alternatywa dla sałatki pomidorowej.
Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. Odstawić na 5-7 dni. Po tym czasie szczelnie zamknąć. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
Sprawdź, jak zrobić deser z grilowanych brzoskwiń
A skoro mamy już rozgrzany grill dlaczego nie przygotować na nim deseru? Grillowana brzoskwinia z puszystym kremem na bazie serka mascarpone będzie idealnym zwieńczeniem zdrowego i smacznego posiłku.
Owoce umyć i przekroić na pół. Usunąć pestkę. Posmarować olejem lub roztopionym masłem i opiec na ruszcie.
Śmietanę ubić z ksylitolem, następnie zmiksować z serkiem. Nałożyć do pucharków. Dodać brzoskwinie. Udekorować pokrojonymi truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.
Program "Ewa Gotuje" można oglądać na antenie telewizji Polsat w soboty o godzinie 10.10