Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

article cover
materiały prasowe

Zupa warzwno-szczawiowa

Zupa warzywno-szczawiowa
Zupa warzywno-szczawiowamateriały prasowe

Składniki

  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l wody lub rosołu
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki przypraw (jeśli gotujemy na wodzie)
  • 1 gałązka lubczyku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczaw czerwony do dekoracji

Schab i pieczarki z rusztu

Schab i pieczarki z rusztu
Schab i pieczarki z rusztumateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • Do podania
  • ogórki małosolne
  • Marynata
  • 3 łyżki - octu jabłkowego
  • 3 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka - musztardy francuskiej
  • 1 łyżka - musztardy miodowej
  • 1 łyżka - musztardy Dijon
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżeczka - papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki - papryki ostrej
  • Pieczarki
  • kilkanaście kapeluszy pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • masło ziołowe, np. z rzeżuchą
  • sól

do podania

  • ogórki małosolne

marynata

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Pieczarki
  • kilkanaście kapeluszy pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • masło ziołowe, np. z rzeżuchą
  • sól

Kompot z rabarbaru i truskawek

Kompot z rabarbaru i truskawek
Kompot z rabarbaru i truskawekmateriały prasowe

Składniki

  • ½ kg rabarbaru
  • ½ kg truskawek
  • ½ szklanki ksylitolu
  • woda
  • 3 goździki
  • plastry cytryny do podania

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory
Kiszone pomidorymateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper

na solankę

  • 30 g soli na 1 l wody

Grilowane brzoskwinie z kremem mascarpone

Grilowane brzoskwinie
Grilowane brzoskwiniemateriały prasowe

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego

na krem

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki ksylitolu

na zdobienie

  • truskawki
  • płatki migdałów
  • mięta
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?