Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie
Wydawałoby się, że ziemniaków nie trzeba w Polsce reklamować, ale czy na pewno wszystko o nich wiemy i doceniamy je tak, jak na to zasługują? Ewa Wachowicz w 393 odcinku programu „Ewa gotuje” zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Ale ziemniak to n ie jedyny bohater tego programu.

Zupa warzwno-szczawiowa
Równie niedoceniane są szczaw i kalarepka, które warto wykorzystać do zrobienia np. pysznej zupy. Ewa wyjaśnia także dlaczego odrobina tłuszczu jest niezbędna w zdrowym, pełnym warzyw posiłku.

Składniki
- 1 pęczek szczawiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1½ l wody lub rosołu
- 1 łyżeczka domowej mieszanki przypraw (jeśli gotujemy na wodzie)
- 1 gałązka lubczyku
- ½ szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- szczaw czerwony do dekoracji
Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć w garnku na maśle. Zalać wodą, przyprawić domową mieszanką przypraw i ugotować (można użyć domowego rosołu).
Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. Zabielić śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Schab i pieczarki z rusztu

Schab to kolejny hit polskich stołów. Tym razem zamiast tradycyjnych panierowanych kotletów, Ewa proponuje mięso z rusztu w aromatycznej marynacie. Przy okazji zdradza kilka sekretów pozwalających przygotować mięso kruche i soczyste - idealne na przyjęcia w ogrodzie.
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- Do podania
- ogórki małosolne
- Marynata
- 3 łyżki - octu jabłkowego
- 3 łyżki - oleju z pestek winogron
- 1 łyżka - musztardy francuskiej
- 1 łyżka - musztardy miodowej
- 1 łyżka - musztardy Dijon
- 3 ząbki - czosnku
- 1 łyżeczka - papryki słodkiej
- ½ łyżeczki - papryki ostrej
- Pieczarki
- kilkanaście kapeluszy pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- masło ziołowe, np. z rzeżuchą
- sól
do podania
- ogórki małosolne
marynata
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- Pieczarki
- kilkanaście kapeluszy pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- masło ziołowe, np. z rzeżuchą
- sól
Mięso pokroić w plastry (można lekko rozbić, lecz nie jest to konieczne). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokryć musztardą wymieszaną z olejem, octem jabłkowym, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną karkówkę upiec na ruszcie. Podawać z ogórkami małosolnymi i grillowanymi pieczarkami.
Z grzybów usunąć ogonki, kapelusze umyć i osuszyć. Do każdego nałożyć nieco przeciśniętego przez praskę czosnku, uzupełnić masłem ziołowym. Upiec na ruszcie. Przed podaniem można dodatkowo posolić.
Kompot z rabarbaru i truskawek

Tradycyjny polski obiad bez kompotu? To niemożliwe! Domowe kompoty wracają do łask, Ewa proponuje wariant doprawiony przyprawami korzennymi.
Składniki
- ½ kg rabarbaru
- ½ kg truskawek
- ½ szklanki ksylitolu
- woda
- 3 goździki
- plastry cytryny do podania
Owoce umyć. Truskawki pozbawić szypułek. Rabarbar obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić ksylitolem, przyprawić goździkami. Wlać wodę, przykryć i zagotować.
Wystudzić. Podawać z plasterkiem cytryny.
Kiszone pomidory

Kuchnia Ewy Wachowicz musi być przede wszystkim zdrowa, dlatego wśród jej propozycji często znajdują się kiszonki - doskonałe źródło probiotyków. Tym razem kiszone pomidory, świetna alternatywa dla sałatki pomidorowej.
Składniki
- 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
- 4 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- koper
na solankę
- 30 g soli na 1 l wody
Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. Odstawić na 5-7 dni. Po tym czasie szczelnie zamknąć. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
Grilowane brzoskwinie z kremem mascarpone

A skoro mamy już rozgrzany grill dlaczego nie przygotować na nim deseru? Grillowana brzoskwinia z puszystym kremem na bazie serka mascarpone będzie idealnym zwieńczeniem zdrowego i smacznego posiłku.
Składniki
- 4 brzoskwinie
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego
na krem
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki ksylitolu
na zdobienie
- truskawki
- płatki migdałów
- mięta
Owoce umyć i przekroić na pół. Usunąć pestkę. Posmarować olejem lub roztopionym masłem i opiec na ruszcie.
Śmietanę ubić z ksylitolem, następnie zmiksować z serkiem. Nałożyć do pucharków. Dodać brzoskwinie. Udekorować pokrojonymi truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.
Program "Ewa Gotuje" można oglądać na antenie telewizji Polsat w soboty o godzinie 10.10