Ewa Wachowicz: Jarzynowa w stylu minestrone
Ewa Wachowicz gotuje jarzynową w stylu włoskiej minestrone. W garnku znajdzie się moc warzyw!
Składniki
- ½ wiejskiej kury
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- garść fasolki szparagowej
- ¼ kapusty
- 3 łodygi selera naciowego
- pęczek rzodkiewek
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory malinowe
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki do dekoracji
Połówkę tuszki podzielić na dwie części i włożyć do garnka. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą i ugotować.
Mięso wyjąć, a do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaka.
Dodać fasolkę szparagową podzieloną na mniejsze kawałki oraz poszatkowaną kapustę i drobno posiekane łodygi selera oraz plastry rzodkiewek.
Przecisnąć czosnek. Dorzucić pomidory - sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone.
Wszystko razem gotować przez 10-15 minut. Przed podaniem przyprawić do smaku pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
Oglądaj program "Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie.