Ewa Wachowicz: Kruszaniec Bożenki na domówkę
Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy w lokalach, to w dalszym ciągu niezwykle popularne są domówki. Zwłaszcza, jeśli taką imprezę organizują Andrzej, Krzysztof lub Krystyna.

Prowadząca program "Ewa gotuje" w odcinku 348. proponuje widzom menu na przyjęcie domowe. Przystawka jest bezmięsna, dla wegetarian - Ewa Wachowicz przygotuje plastry bakłażana, zapieczone z gęstym sosem pomidorowym i serem haloumi.
Na danie główne proponuje potrawę jednogarnkową: wołowinę duszoną w czerwonym winie z podsmażonymi oddzielnie ziemniakami. Z kolei na deser - wyjątkowo kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek.
Wołowina w czerwonym winie

Składniki
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 5 łyżek oliwy
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 5 pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 laska cynamonu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka miodu
- 5 ziemniaków
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- do podania: chleb, oliwki
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-15 minut.
Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w "łódki" ziemniaki. Przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Na stół podawać w w całości - z pieczywem i oliwkami.
Zobacz cały odcinek 348. programu "Ewa gotuje":
Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na Kruszaniec Bożenki - przepyszne kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek. >>>

Kruszaniec Bożenki
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
dodatkowe
- do posmarowana: dżem agrestowy
- na pianę: 4 białka, ¾ szklanki cukru
- do zdobienia: cukier puder
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części - ⅓ i ⅔. Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika.
Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie - wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.
Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.