Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Kruszaniec Bożenki na domówkę

Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy w lokalach, to w dalszym ciągu niezwykle popularne są domówki. Zwłaszcza, jeśli taką imprezę organizują Andrzej, Krzysztof lub Krystyna.

Prowadząca program "Ewa gotuje" w odcinku 348. proponuje widzom menu na przyjęcie domowe. Przystawka jest bezmięsna, dla wegetarian - Ewa Wachowicz przygotuje plastry bakłażana, zapieczone z gęstym sosem pomidorowym i serem haloumi.

Na danie główne proponuje potrawę jednogarnkową: wołowinę duszoną w czerwonym winie z podsmażonymi oddzielnie ziemniakami. Z kolei na deser - wyjątkowo kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek.

Wołowina w czerwonym winie

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ziemniaków
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • do podania: chleb, oliwki

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-15 minut.

Reklama

Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w "łódki" ziemniaki. Przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w w całości - z pieczywem i oliwkami.

Zobacz cały odcinek 348. programu "Ewa gotuje":

Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na Kruszaniec Bożenki - przepyszne kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek. >>>

Kruszaniec Bożenki

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao

Składniki dodatkowe

  • do posmarowana: dżem agrestowy
  • na pianę: 4 białka, ¾ szklanki cukru
  • do zdobienia: cukier puder

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać.

Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części - ⅓ i ⅔. Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika.

Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie - wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.

Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

  

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy