Ewa Wachowicz: Kuchnia dla aktywnych

article cover
materiały prasowe

Zupa koperkowa z brukselką

Zupa koperkowa z brukselką
Zupa koperkowa z brukselkąmateriały prasowe

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1½ l wywaru z kurczaka
  • gałązka kopru
  • 300 g brukselki (może być mrożona)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pęczek koperku

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka
Gulasz z indykamateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg fileta z udźca indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • świeży tymianek
  • 4 łyżki śmietany

do podania

  • sałatka z kiszonych ogórków
  • ziemniaki z rusztu

Rzodkiewki kiszone

Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewkimateriały prasowe

Składniki

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 chochelka wody z kiszonych ogórków

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbaremmateriały prasowe

Składniki

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka

  • ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 50 g masła

Nadzienie

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego lub porzeczkowego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?