Reklama

Ewa Wachowicz: Lubelskie przepisy

Tym razem w programie "Ewa gotuje" prowadząca wybierze się z nami na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych smaków dotrze do Lublina, gdzie spróbuje miejscowego przysmaku - cebularza.

Cebularz to prosty placek z pszennego ciasta wyborowego (tzn. ulepszonego, z większą ilością cukru i masła niż w zwykłym cieście pszennym) z farszem ze świeżej cebuli, maku i oleju. Przysmak ten wywodzi sie z kuchni żydowskiej. Cebularza powinno się po upieczeniu posmarować masełkiem, wówczas smakuje jeszcze lepiej.

W programie Ewa prezentuje przepisy na:
- zupę owocową z jabłek i gruszek z jabłkowymi czipsami,
- pierogi z serem i kaszą gryczaną - cały przepis znajdziesz na kolejnej stronie
- roladę marchewkową "Marchwiak"

Przepis na pierogi z serem i kaszą gryczaną

Składniki na ciasto

  • ½ kg - mąki
  • 1 szklanka - gorącej wody
  • 1 - jajko

Składniki na farsz

  • 250 g - boczku wędzonego
  • 100 g - kaszy gryczanej
  • ½ kg - sera białego
  • 1 - cebula
  • 3 łyżki - śmietany
  • sól
  • pieprz

Składniki dodatkowe

  • karmelizowana cebula
  • koperek

Przygotowanie:

Reklama

Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.

Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą - nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.

Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.

Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.

Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy