Ewa Wachowicz: Lubelskie przepisy
Tym razem w programie "Ewa gotuje" prowadząca wybierze się z nami na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych smaków dotrze do Lublina, gdzie spróbuje miejscowego przysmaku - cebularza.
Cebularz to prosty placek z pszennego ciasta wyborowego (tzn. ulepszonego, z większą ilością cukru i masła niż w zwykłym cieście pszennym) z farszem ze świeżej cebuli, maku i oleju. Przysmak ten wywodzi sie z kuchni żydowskiej. Cebularza powinno się po upieczeniu posmarować masełkiem, wówczas smakuje jeszcze lepiej.
W programie Ewa prezentuje przepisy na:
- zupę owocową z jabłek i gruszek z jabłkowymi czipsami,
- pierogi z serem i kaszą gryczaną - cały przepis znajdziesz na kolejnej stronie
- roladę marchewkową "Marchwiak"
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.
Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą - nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.
Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.
Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.
Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.