Ewa Wachowicz: Pomysły na wielkanocne pasztety
Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez domowych wędlin, w tym własnoręcznie przygotowanych pasztetów. To właśnie one jako pierwsze “znikają” ze stołu. Dzisiaj mam dla was kilka ciekawych propozycji na ich przygotowanie.

Myśląc o pasztetach zwykle kojarzymy je z mięsem, ale istnieją też opcje wegetariańskie. Zacznę jednak od mięsnego, ale z dodatkiem pistacji.
Pasztet z dodatkiem pistacji
Składniki:
- 3 udka z indyka
- 3 udka z kurczaka
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 10 dag suszonych grzybów
- 20 dag pistacji
- 4 jajka
- ½ szklanki śmietany 30 proc.
- 200 ml oliwy lub oleju
- 15 ml koniaku
- 2 łyżeczki masła
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować (przez kilka minut). Mięso podsmażyć, dodać grzyby (wraz z wodą), jarzyny, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotować.
Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć.
Ugotowane i schłodzone mięso oddzielić od kości, wraz z wątróbką, grzybami i jarzynami przepuścić przez maszynkę do mielenia (2 razy). Dodać pistacje, imbir, śmietanę, sos sojowy, koniak, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, roztrzepane jajka i oliwę.
Wyrobić bardzo dokładnie, po czym przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 1 ½ godziny w temp. 220 st. C.
Podawać z żurawiną.
Pasztet z królika z golonką

Jednym z najpopularniejszych pasztetów jest ten robiony z królika. Co jednak powiecie na dodatkowe połączenie go z golonką?
Składniki:
- 1 królik
- 1 golonka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- seler
- suszone grzyby
- 200 g słoniny
- 2 cebule
- 250 g - wątróbki drobiowej
- bułka namoczona w mleku
- 5 jajek
- 1 łyżeczka imbiru
- ⅓ gałki muszkatołowej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Królika i golonkę gotować do miękkości wraz z warzywami i suszonymi grzybami (przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym). Następnie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami oraz grzybami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.
Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę przesmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać cebulę, poddusić. Wątróbkę zalać wrzącą wodą i zostawić, żeby się ścięła.
Bułkę namoczyć w letnim mleku. Słoninę usmażoną z cebulą, zaparzoną wątróbkę i odciśniętą bułkę również zmielić w maszynce. Wymieszać z mięsem.
Do powstałej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i świeżo startą gałka muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wyrównać. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno - jako danie obiadowe albo przystawkę.
Pasztet z selera

Jak wspomniałam - czas na pasztet warzywny. Spróbujcie takiego z selera - smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 500 g selera
- 1 cebula
- 125 g masła
- ½ szklanki wywaru grzybowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tarką o grubych, tzw. warzywnych oczkach. Przełożyć do garnka, dolać wywar grzybowy i sos sojowy, dodać rozdrobniony czosnek i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Wystudzić. Dodać przyprawy, jajka, chrzan i bułkę tartą. Wymieszać i przełożyć do keksówki - natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna).
Pasztet z wątróbki drobiowej

Na koniec pasztet z wątróbki drobiowej - prezentuje się znakomicie i jest bardzo delikatny.
Składniki:
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 200 g masła
- 5 łyżek sosu sojowego
- pieprz
- 100 g herbatników
- garść orzechów laskowych
- kilka gałązek oregano do dekoracji
Opis przygotowania:
Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.
Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.
Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.
Przed podaniem udekorować świeżym oregano.
Jak sami widzicie opcji na przygotowanie pasztetów nie brakuje. W zależności od preferencji kulinarnych możecie dowolnie modyfikować przepisy. Na pewno zrobią furorę na świątecznym stole!