Ewa Wachowicz: Pomysły na wielkanocne pasztety

Pasztet to stały element świątecznego menu
Pasztet to stały element świątecznego menu123RF/PICSEL

Pasztet z dodatkiem pistacji

  • 3 udka z indyka
  • 3 udka z kurczaka
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag pistacji
  • 4 jajka
  • ½ szklanki śmietany 30 proc.
  • 200 ml oliwy lub oleju
  • 15 ml koniaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • pieprz
Pasztet z dodatkiem pistacji
Pasztet z dodatkiem pistacjiArchiwum autora

Pasztet z królika z golonką

Pasztet z królika i golonki
Pasztet z królika i golonkiINTERIA.PL
  • 1 królik
  • 1 golonka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • seler
  • suszone grzyby
  • 200 g słoniny
  • 2 cebule
  • 250 g - wątróbki drobiowej
  • bułka namoczona w mleku
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ⅓ gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Pasztet z selera

Pasztet z selera
Pasztet z seleraPhotographer: RAFAL ZIETARAINTERIA.PL
  • 500 g selera
  • 1 cebula
  • 125 g masła
  • ½ szklanki wywaru grzybowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól

Pasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet z wątróbki w herbatnikach
Pasztet z wątróbki w herbatnikachArchiwum autora
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 200 g masła
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • pieprz
  • 100 g herbatników
  • garść orzechów laskowych
  • kilka gałązek oregano do dekoracji
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL