Ewa Wachowicz: Rozgrzewające zupy na jesienne dni

Krupnik według przepisu Ewy Wachowicz
Krupnik według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Krupnik (nie)typowo

Zupa ugotowana na kościach będzie miała bogatszy smak
Zupa ugotowana na kościach będzie miała bogatszy smak123RF/PICSEL

Przepis na krupnik

Składniki

  • 400 g wędzonych kości od schabu lub innych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
Pyszny zakwas na żur zrobisz z łatwością w domu
Pyszny zakwas na żur zrobisz z łatwością w domu123RF/PICSEL

Zakwas na żur - warto zrobić go samodzielnie

Przepis na zakwas na żur

Składniki

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
Żurek według przepisu Ewy Wachowicz
Żurek według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Przepis na żurek na wędzonych żeberkach

Składniki

  • ½ l zakwasu na żurek
  • 600g wędzonych żeberek
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1½ l wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
Z kapusty kiszonej można zrobić nie tylko surówkę do obiadu
Z kapusty kiszonej można zrobić nie tylko surówkę do obiadu123RF/PICSEL

Przepis na kapuśniak

Składniki

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa-krem z czosnku

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1½ l wywaru wołowego
  • sól
  • pieprz

do podania

  • gęsta śmietana
  • świeży tymianek
Zupa-krem z czosnku
Zupa-krem z czosnkuarchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Brownie z batatówPolsatPolsat