Reklama

Ewa Wachowicz: Szybkie potrawy korporacyjne

W 347. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni zaprosiła nas na kuchnię korporacyjną, a co za tym idzie przygotowała propozycje dla osób bardzo zapracowanych.

Oto potrawy szybkie, pożywne i jednocześnie bardzo smaczne. Ewa Wachowicz zaczęła od zrobienia dwóch wersji kanapek. Dla wegetarian przygotowała bułki z pastą dyniową i ogórkiem kiszonym, dla mięsożerców - z majonezem i rukolą, wędzonym filetem z indyka oraz karmelizowaną cebulą.

Szybki obiad wylądował w lunch-boxie, a w jego skład wszedł makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili, płaty wędzonego łososia oraz prażone płatki migdałów. Na deser prowadząca zaproponowała mus czekoladowy na bazie awokado i banana, udekorowany mieszanką suszonych śliwek i moreli.

Reklama

Buły z indykiem i serem pleśniowym

Składniki

  • 4 bułki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • garść pokrojonej rukoli
  • pieprz kolorowy
  • kilka plasterków wędzonej piersi indyka
  • kawałek sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażyć. Wlać ocet balsamiczny. Rukolę drobno pokroić, wymieszać z majonezem i musztardą. Przyprawić pieprzem.

Bułki przekroić wzdłuż na pół, nie docinając jednak do końca. Posmarować zielonym majonezem (górę i dół). Nałożyć wędlinę z indyka, na wędlinę plastry sera pleśniowego, następnie karmelizowaną cebulę.

Zapakować w papier śniadaniowy. Przewiązać dratwą lub bawełnianym sznurkiem.

Zobacz 347. odcinek programu "Ewa gotuje":

Kolejny przepis na pyszne kanapki do pracy znajdziesz na następnej stronie >>>

Kanapki z pastą dyniową

Składniki

  • 4 bułki
  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 2 ogórki kiszone

Przygotowanie:

Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia dołożyć główkę czosnku.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).

Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek oraz suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować. Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem.

Bułki przeciąć wzdłuż na pół. Posmarować pastą dyniową (z obu stron). Nałożyć plastry ogórka, złożyć i zapakować.



Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy