Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem

W 345. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą kulinarną podróż i prezentuje potrawy inspirowane kuchnią naszych byłych zaborców.

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządziła potrawy inspirowane Rosją, Austrią i Prusami. Swoich kulinarnych inspiracji szukała między innymi na krakowskim Podgórzu. 

"Historia Podgórza jak i naszego kraju jest barwna, ale też mocno skomplikowana. Ona jednak ma duży wpływ na nasza kuchnię narodową" - tłumaczy Ewa Wachowicz. 

W programie przygotowała potrawę z zaboru rosyjskiego, sałatkę Olivier, kaczkę po krakowsku, a na deser drożdżówki z zaboru pruskiego, czyli szneki z glancem. 

Ewa Wachowicz sałatkę Olivier nazywa naszą jarzynówką na rosyjską nutę. Zobacz, jak ją przyrządzić. 

Reklama

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki sałatkowe
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 200 g szynki konserwowej
  • 4 białka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • jajka przepiórcze na twardo
  • natka pietruszki

Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dorzucić odcedzone kapary.

Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z sałatką. Odstawić, by się przegryzło.

Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.

Na następnej stronie znajdziesz przepis na szneki z glancem <<

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały "ślimaki".

Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.

Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama