Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem
W 345. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą kulinarną podróż i prezentuje potrawy inspirowane kuchnią naszych byłych zaborców.
Tym razem Ewa Wachowicz przyrządziła potrawy inspirowane Rosją, Austrią i Prusami. Swoich kulinarnych inspiracji szukała między innymi na krakowskim Podgórzu.
"Historia Podgórza jak i naszego kraju jest barwna, ale też mocno skomplikowana. Ona jednak ma duży wpływ na nasza kuchnię narodową" - tłumaczy Ewa Wachowicz.
W programie przygotowała potrawę z zaboru rosyjskiego, sałatkę Olivier, kaczkę po krakowsku, a na deser drożdżówki z zaboru pruskiego, czyli szneki z glancem.
Ewa Wachowicz sałatkę Olivier nazywa naszą jarzynówką na rosyjską nutę. Zobacz, jak ją przyrządzić.
Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dorzucić odcedzone kapary.
Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z sałatką. Odstawić, by się przegryzło.
Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.
Na następnej stronie znajdziesz przepis na szneki z glancem <<
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały "ślimaki".
Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.
Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.