Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Zupy wigilijne. Znane i mniej znane przepisy

Wedle tradycji, na wigilijnej kolacji powinno pojawić się dwanaście dań. Obowiązkowym punktem jest postna zupa. Najczęściej to grzybowa albo barszcz czerwony. Oczywiście ile domów, tyle przepisów na różnego rodzaju zupy. Poniżej znajdziecie sprawdzone przeze mnie receptury. Mam nadzieję, że przypadną wam do gustu.

Przyzwyczaiłam już swoją rodzinę do tego, że na wigilijnym stole zawsze pojawia się barszcz czerwony. Od lat, niezmienne z uszkami. Smak mojego barszczu jest bardzo charakterystyczny i wyrazisty. Aby tak było, kilka dni wcześniej przygotowuję zakwas. Oto przepis.

Zobacz również: Makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik pomoże uratować wypiek

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego

Opis przygotowania:

Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Reklama

Na bazie takiego zakwasu gotuje wigilijny barszcz.

Składniki

  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • zakwas z buraków
  • cukier
  • sól
  • ½ cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.

Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać ukiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.

Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.

Podawać z uszkami z farszem grzybowym.

Zobacz również: Śledzie w wielu odsłonach. Na wigilię i nie tylko

Zawsze korzystałam z regionalnych przepisów. Od kiedy mam dom w Zawoi interesuję się także tymi spod Babiej Góry. Okazuje się, że ten region także “posiada" oryginalny przepis na zupę wigilijną. Wigilijny barszcz rodem właśnie spod Babiej Góry nie wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu. Smaku nadaje mu płyn spod kiszonej kapusty. Poniżej receptura.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 6 buraków ćwikłowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • woda z gotowania kiszonej kapusty do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Składniki Do podania

  • fasola "Piękny Jaś"

Opis przygotowania:

Warzywa obrać, wrzucić do garnka (za wyjątkiem buraków), zalać wodą, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić, przykryć i gotować prawie do miękkości.

Dodać drobno pokrojone buraki i przez 20 minut gotować pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić i zakwasić wodą, w której gotowała się kiszona kapusta. Dorzucić pokrojony czosnek. Przed podaniem przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Serwować z fasolą.

Zobacz również: Sałatki ziemniaczane. Garść sprawdzonych przepisów dla każdego

Wigilia to jednak nie tylko barszcz! Moja bratowa, Beata, na tę wyjątkową kolację podaje grzybową z zakwasem na żur. Jest to alternatywa dla typowej grzybowej. Zupa ta ma kompletnie inny smak, właśnie dzięki dodatkowi zakwasu. Najlepiej smakuje z ziemniakami - można dodać całe, okraszone przesmażoną cebulką albo z puree.

Składniki

  • 50 g grzybów suszonych
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:

Grzyby zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka.  Płynem  w którym moczyły się grzyby zalać pokrojone grzyby i dolać wody aby w garnku było ok 1,5 litra płynu. Posolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gry grzyby są miękkie  dodać zakwas na żur oraz przyprawić do smaku  pieprzem. Zakwasu nie mieszać - wlać jedynie sam płyn, osad zostawiając na dnie.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. To bardzo ważne - cebula powinna być mocno rumiana, nawet lekko przypalona, ponieważ to właśnie ona decyduje o ostatecznym smaku całej potrawy. Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami. Okrasić złocistą cebulką.

Na wigilię obowiązkowo przygotowuję też kompot z suszu. Są tacy, którzy uwielbiają jego smak, ale przyznaję, że nie wszystkim on odpowiada. Warto jednak przygotować zupę na bazie kompotu. Nie wyobrażam sobie, by była to jedyna zupa na wigilijnym stole, ale jako dodatkowa - dlaczego nie!

Składniki

  • suszone owoce jak na kompot
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • cukier trzcinowy do smaku
  • sok z cytryny

Składniki Do podania

  • makaron łazanki

Przygotowanie:

Susz namoczyć. Wraz z wodą przełożyć do garnka. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Wrzucić cynamon i goździki. Przykryć i gotować do miękkości. Owoce i przyprawy przełożyć do miski. Wywar posłodzić. Dodać sok z cytryny. Można zagęścić zasmażką.

Podawać z makaronem.

Na końcu zaprezentuję przepis na zupę dla “odważnych" -  Popularna jest głównie w okolicach Kujaw, a dla mieszkańców innych regionów naszego kraju może być wyzwaniem. 

Składniki

  • 3 płaty śledzia solonego
  • 2 cebule
  • ½ l śmietany
  • 4 ziemniaki

Składniki Do dekoracji

  • koperek

Składniki Zalewa

  • 3 szklanki wrzątku
  • ½ szklanki octu
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Cebule pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i dodać do ryby. Zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie przelać do garnka lub od razu do wazy. Dodać jogurt połączony ze śmietaną. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na środku talerza ułożyć kawałki ziemniaka. Nalać zupę. Udekorować koperkiem.

Wigilia to czas, kiedy spotykamy się z rodziną i zajadamy charakterystycznymi dla tego czasu potrawami. Warto jednak włączyć do swojego menu coś nowego - oryginalna zupa na pewno będzie dobrym pomysłem.

 


 


 


 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: zupa wigilijna | Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy