Śledzie w wielu odsłonach. Na Wigilię i nie tylko

Śledzie to wigilijny klasyk
Śledzie to wigilijny klasykarchiwum prywatne
"Kobieta z książkami". Aga Szynal - odcinek 1INTERIA.TVInteria.tv

Składniki

  • 500 g śledzi solonych
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 1 winne jabłko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda i mleko do namoczenia
Śledzie po kaszubsku to prawdziwy rarytas
Śledzie po kaszubsku to prawdziwy rarytasarchiwum prywatne

Składniki

  • 600 g solonych płatów śledziowych

Marynata

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (zwykły 10%)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca

Zalewa kaszubska

  • 200 g śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz do smaku
Śledzie w oleju lnianym warto przygotować wcześniej
Śledzie w oleju lnianym warto przygotować wcześniejarchiwum prywatne

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych
  • ½ szklanki mleka do namoczenia
  • ½ szklanki oleju lnianego
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru

Składniki

  • ½ kg płatów śledziowych
  • 200 g śliwek suszonych w dymie
  • garść migdałów (bez skórki)
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?