Fajitas z kurczakiem
Masz ochotę na prawdziwie rozgrzewający obiad? Polecamy przepis na smakowite, meksykańskie fajitas z kurczakiem i warzywami.

Składniki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżka musztardy Dijon
- łyżeczka chili w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 3 kolorowe papryki
- 200 g piersi z kurczaka
- placki tortilli
- szczypior/ kolendra
- awokado
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na wąskie paski. Doprawiamy solą, pieprzem, połową kminku, wędzoną papryką, musztardą djion, łyżką soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy do zamarynowania na minimum pół godziny, najlepiej na całą noc. Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, resztą kminku, chili w proszku, oregano, łyżką soku z limonki oraz oliwy. Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z oliwą smażymy najpierw kurczaka 7 minut, następnie paprykę 7 minut oraz na końcu cebulę posiekaną w piórka wraz z czosnkiem przez 5 minut. Gotowe fajitas podajemy na podgrzanym placku tortilli z ćwiartkami limonki oraz pokrojonym awokado. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy płatkami chili. Smacznego!