Falafel z Egiptu
Składniki
- 400 g ciecierzycy (suchej)
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- po 1 łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę włóż do garnka, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Osącz, rozdrobnij blenderem. Dodaj posiekane cebule, przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny.
Rozdrobnij blenderem na gładką masę. Dodaj natkę pietruszki, sodę oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kuleczki. Smaż na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj w chlebkach pita z warzywami.
Zobacz także: