Farsze do pierogów na szybko
Nadzienie do pierogów to podstawa kulinarnego sukcesu.
Ze szpinakiem
500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Ruskie
7 ziemniaków, 250 g twarogu, cebula, sól, pieprz. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy.
Z kaszą gryczaną
300 g kaszy gryczanej, 200 g białego mielonego sera, 2 łyżki masła, cebula, sól, pieprz, majeranek. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Studzimy. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Po ostudzeniu dodajemy do kaszy. Łączymy z białym serem i jajkiem. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
04/2016 Rewia