Fasola jaś na słodko ze śliwkami
Przedstawiamy nietypowy przepis na fasolkę w towarzystwie śliwek. Czas przygotowania to około godzina, a całość powinna wystarczyć dla 6 osób. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczny. Idealny dla miłośników kuchennych eksperymentów.

Składniki
- 50g fasoli jaś
- 20 g suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- 5 dag masła
- łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie, gotujemy fasolę aż zmięknie.
W garnku topimy masło.
Śliwki siekamy na małe kawałki, a następnie umieszczamy ją w garnku i dodajemy fasolę.
Podsmażamy i dodajemy miód, cukier oraz majeranek.
Całość energicznie mieszamy na małym ogniu.
Podajemy na ciepłu lub zimno.
Zobacz także: