Fasolka szparagowa zawijana

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 650 g zielonej fasolki szparagowej
- 10-12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub bekonu
- 50 g miąższu białego chleba lub bułki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj podgrzane mleko oraz 25 g masła, dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru i osącz na sicie.
Strąki fasolki owiń plasterkami szynki lub bekonu. Pokrojony w kostkę miąższ chleba lub bułki rozdrobnij w blenderze. Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć rozdrobnione pieczywo. Mieszając, smaż aż się zezłoci. 3. Ziemniaczane purée rozłóż w żaroodpornym naczyniu.
Na wierzchu ułóż pakieciki fasolki szparagowej i przesmażony miąższ chleba. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: