Fasolowa na żeberkach
Składniki
Składniki na 5 porcji:
- pieprz
- 30 dag żeberka
- 1 pietruszka
- 2 marchewka
- 5-6 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranek
- 1 ząbek czosnek
- 25 dag biała fasola
- sól
- vegeta
- 1/2 seler
5-6 osób
Fasolę wypłukać i namoczyć na całą noc. Następnie zagotować w świeżej wodzie. Żeberka umyć, włożyć do garnka z fasolą, dodać liście laurowe i gotować ok. 50-70 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić. Obrać ziemniaki, pociąć w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i razem warzywami włożyć do wywaru. Dodać Vegetę i gotować jeszcze ok. 30 minut, aż fasola i mięso będą miękkie.
Wyjąć żeberka i liść laurowy. Z żeberek obrać mięso, pokroić je w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku majerankiem i pieprzem.