Fasolowa na żeberkach

123RF/PICSEL

Składniki

Składniki na 5 porcji:

  • pieprz
  • 30 dag żeberka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewka
  • 5-6 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 ząbek czosnek
  • 25 dag biała fasola
  • sól
  • vegeta
  • 1/2 seler
5-6 osób

Fasolę wypłukać i namoczyć na całą noc. Następnie zagotować w świeżej wodzie. Żeberka umyć, włożyć do garnka z fasolą, dodać liście laurowe i gotować ok. 50-70 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić. Obrać ziemniaki, pociąć w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i razem warzywami włożyć do wywaru. Dodać Vegetę i gotować jeszcze ok. 30 minut, aż fasola i mięso będą miękkie.

Wyjąć żeberka i liść laurowy. Z żeberek obrać mięso, pokroić je w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku majerankiem i pieprzem.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas