Reklama

Faszerowana cukinia

Wegetariański klasyk gatunku, który jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 300 g ugotowanego kuskusu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryka
  • puszka pomidorów
  • 2 pomidory
  • pęczek bazylii
  • pęczek kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • kulka mozzarelli
  • Przyprawy po 1 łyżeczce: kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, kmin, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy na złoty kolor pokrojone w drobną kostkę: cebulę, paprykę oraz czosnek. Wlewamy pomidory z puszki. Całość dusimy około 6 minut. Dodajemy kuskus, posiekaną bazylię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy cukinię gotowym farszem. Na górze układamy plastry pomidorów z mozzarellą. Całość zapiekamy w piekarniku w 195 stopniach przez 20 minut. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy