Faszerowana cukinia
Wegetariański klasyk gatunku, który jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki
- 3 średnie cukinie
- 300 g ugotowanego kuskusu
- cebula
- ząbek czosnku
- czerwona papryka
- puszka pomidorów
- 2 pomidory
- pęczek bazylii
- pęczek kolendry
- 4 łyżki oliwy
- kulka mozzarelli
- Przyprawy po 1 łyżeczce: kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, kmin, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy na złoty kolor pokrojone w drobną kostkę: cebulę, paprykę oraz czosnek. Wlewamy pomidory z puszki. Całość dusimy około 6 minut. Dodajemy kuskus, posiekaną bazylię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy cukinię gotowym farszem. Na górze układamy plastry pomidorów z mozzarellą. Całość zapiekamy w piekarniku w 195 stopniach przez 20 minut. Smacznego!