Faszerowana cukinia w sosie

Idealne danie do zrobienia na szybko.

Starty żółty ser możemy zastąpić serem pokrojonym w plastry
Starty żółty ser możemy zastąpić serem pokrojonym w plastry 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • krojone pomidory w puszce
  • 400 g mięsa mielonego
  • 75 g tartego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła prowansalskie

1. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Z umytych cukinii wykrawamy wzdłuż, np. dużą obieraczką do warzyw, 16 pasków. Resztki cukinii kroimy w niedużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy trzy–cztery łyżki oliwy z oliwek, szklimy cebulę, czosnek, dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Następnie przekładamy pokrojoną cukinię, pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi. Dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

3. Mięsem z pomidorami smarujemy paski cukinii i zwijamy. Roladki układamy ścisło w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 30 minut w 200ºC. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz o innowacyjnym zastosowaniu luster Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas