Faszerowana papryka
Posyp papryki dymką i startym żółtym serem.
Przygotowanie:
Z papryk wykrawamy gniazda nasienne. Z każdej odcinamy górną część na 1/3 wysokości i siekamy w kostkę.
Dymkę myjemy i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy.
Mielone mięso smażymy na oleju. Po ok. 3 minutach dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, dymkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i 150 ml bulionu, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar płynu. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mięsno-ryżową masą nadziewamy papryki i ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy 200 ml warzywnego bulionu i pieczemy ok. 30 minut w 200ºC. Po ok. 15 minutach możemy przykryć naczynie folią aluminiową, żeby papryki za bardzo się nie spiekły. Podajemy od razu po upieczeniu.
Zobacz także: