Faszerowane jaja na rzeżusze
Składniki
- sól
- 3 oliwki faszerowane papryką
- 6 kapary
- natka pietruszki
- łyżeczka kawior
- łyżka masło
- papryka
- 6 pieczarki
- cebula
- rzeżucha
- 8 jajko
- 3 łyżki majonez
- pieprz
10 min
3-4 osób
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz, każde przekrój na pół i ostrożnie wydrąż żółtka. Dwa żółtka odłóż, resztę utrzyj z majonezem na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem i przełóż do szprycki.
Przygotowanym kremem wypełnij połowę białek w miejscach po żółtku. Udekoruj kawiorem i kaparami. Rzeżuchę przełóż na półmisek, ułóż na niej połówki jajek z kremem. Schłódź.
Posiekaną cebulę i pieczarki przesmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem. Gdy pieczarki przestygną, zmiksuj je z odłożonymi żółtkami. Dodaj łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnij pozostałe połówki białek, ułóż na rzeżusze obok pozostałych jajek. Udekoruj natką i plasterkami oliwek.