Faszerowane łódeczki
Możesz je podać z gęstym sosem pomidorowym.
Kromki chleba moczymy w mleku, odcedzamy. Umytą natkę pietruszki i bazylię drobno siekamy. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydobywamy miąższ, który przekładamy do miski. Plastry szynki kroimy w kostkę.
Twarożek miksujemy z 4-5 łyżkami oleju, jajem, odciśniętym chlebem i miąższem z cukinii na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy pokrojoną szynkę i 3/4 natki i bazylii, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Cukinie wypełniamy masą serową. Układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 25 minut w 180ºC. Łódeczki z cukinii przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałą bazylią z natką i podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz także: