Faszerowane łódeczki z cukinii
Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na połowie masła. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Osobno na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Dodać pokrojony w kostkę pomidor, chwilę dusić. Dołożyć uduszone pieczarki, posiekaną natkę, doprawić.
3. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć z każdej miąższ, aby powstały łódeczki, osolić.
4. Cukinie napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temp. 180°C. Pod koniec posypać cukinie startym serem, zapiekać, aż ser się rozpuści.
Zobacz także: